foto de la revista núm. 202
WEB OFICIAL EDICIONS L'ALZINA

REVISTA INDEPENDENT
DE PALAU-SOLITÀ
I PLEGAMANS

MARÇ
ABRIL
2018
núm 202
imatge temames3.png

S'inauguren les noves instal·lacions de l'escorxador, una vegada finalitzades les obres d'ampliació


imatge 202_TEMA1

• Part frontal de les noves instal·lacions.


Aquest dissabte 17 de març s'inauguren les noves instal·lacions del centre de joves l'escorxador, una vegada finalitzades les obres d'ampliació realitzades al costat de l'edifici inicial que dóna nom al centre, el qual fou inaugurat fa quelcom més d'una dècada. Amb aquest acte presidit per l'alcaldessa Teresa Padrós i el regidor d'Economia i Joventut, Marc Sanàbria es posa fi a una necessitat reivindicada pels joves que havien vist com les instal·lacions inicials es quedaven petites, fruit de la positiva acceptació del centre per part dels joves que han trobat en aquell indret un punt de trobada i l'han convertit en centre de referència en l'àmbit de tot Catalunya.

Així doncs, el projecte realitzat en primera instància i les dependències ara inaugurades són una resposta a les necessitats i també a les inquietuds dels joves del centre que han fet ús de l'eina que en tot moment l'Ajuntament i més concretament la regidoria de joventut, ha posat al seu abast. Així és com simplifica tot plegat el regidor Sanàbria tota la iniciativa a la qual ara i amb aquest acte es posa quasi punt final. «Hem intentat aplicar l'opinió dels joves en una mena de procés participatiu continuat per tractar d'apropar-nos el màxim possible a les seves peticions, argumenta Sanàbria. Per això, el nou edifici aixecat al costat de les dependències inicials consta d'una àmplia sala de 10 metres d'amplada per 30 metres de llargària. És una planta totalment diàfana en la qual hi haurà un escenari i una tanca/porta corredissa que permetrà (si es vol) ampliar i veure l'escenari des de l'exterior, amb la qual cosa es pot augmentar la capacitat de la sala que és d'unes 400 persones.

Amb tot i malgrat que, en principi o en el moment d'anunciar l'ampliació ara realitzada, algú ho va descriure com un nou auditori, la sala no té la categoria de tal, entre altres coses, perquè les butaques (cadires) no són fitxes.

A la part de dalt (planta primera i/o planta baixa entrant per la Carrerada) i s'han construït amb el seu accés independent s'han construït o reubicat els dos bucs d'assaig de música que durant el període d'execució de les obres han estat aparcats (guardats) al castell de Plegamans.

Amb les obres realitzades també s'ha dut a terme una remodelació de les actuals instal·lacions i nova distribució d'espais del centre de joves amb la finalitat de guanyar major polivalència. Els nous i diferents espais s'utilitzaran en funció de les necessitats puntuals de cada moment o acte a desenvolupar.

Les obres realitzades van seguir els paràmetres inicialment previstos, però es van haver d'aturar a causa de l'aparició d'imprevistos no contemplats a l'hora de realitzar el projecte i és la circumstància principal per la qual s'han allargat fins al mes de desembre de l'any passat. Entre aquests imprevistos destaca una canalització d'aigua que va aparèixer a dos/tres metres de diferència del punt en què estava referenciada en el plànol... amb els consegüents canvis i temps necessari per dur-los a terme. Així, el temps previst per finalitzar la construcció, fixat inicialment per juliol de l'any passat, es va allargar fins al mes de desembre.

Unes obres realitzades que es van treure a concurs amb un pressupost inicial de 416.000 €. Al concurs públic s'havien presentat una quinzena d'empreses i finalment es va adjudicar la construcció a la firma Gomintec Enginyeria i Gestió de Projectes per una xifra de 355.800 €, la qual cosa representa un 14,5% per sota del valor inicial previst. A més i a banda s'han executat com a millores d'obra un total de 53.200 € aportats per l'empresa contractista., argumenta satisfet el regidor d'Economia.

Les obres es van encetar el mes d'octubre de 2016 i tenien una durada inicial de 10 mesos, tot i que, com hem apuntat abans, s'allargaran fins a la tardor per culpa dels imprevistos en punts concrets pels quals passen les canalitzacions dels serveis en aquell indret. De fet, dos dies abans de la inauguració s'estaven realitzant arranjaments a la part posterior de l'equipament per tal de deixar els accessos i els voltants de les instal·lacions perfectament adaptats.

L'acte inaugural presidit per l'alcaldessa, Teresa Padrós i pel regidor de Joventut, Marc Sanàbria, es va dur a terme el dissabte a la tarda. De fet es va iniciar abans amb una cercavila que va sortir del centre del municipi fins a centre de joves. Es va farcir amb altres iniciatives com un concurs de grafitis, el sopar de duro i l'actuació de diferents grups locals.

Èxit de gestió
La iniciativa, segons explica el regidor de Joventut, Marc Sanabria, vol satisfer una necessitat i és una resposta de l'Ajuntament a la demanada de la joventut de Palau, almenys del jovent que té l'escorxador com a punt de referència per dur a terme les seves inquietuds i/o propostes.

De fet, els dos nous espais que es guanyen tenen l'objectiu de promoure les arts escèniques, que ja s'estan treballant a través de tallers vinculats a la inclusió social i dinamitzar els grups musicals locals, diu Sanabria. I és que el model de desenvolupament del Centre de Joves l'Escorxador ha estat tot un èxit. Un èxit que s'ha estès a tot Catalunya i també arreu de l'Estat espanyol, fins al punt que s'ha convertit en un punt de referència per altres ajuntaments que volen impulsar un centre semblant.

El cert és que el centre de joves s'havia quedat petit des de fa temps i calia una ampliació de les dependències actuals. Així, ja a finals de l'any 2014, l'ex regidor d'economia, Joan Segrelles presentava al ple una moció amb una partida econòmica de 416.000 € per a l'ampliació del centre de joves que fou aprovada, amb la qual cosa s'iniciava el que ara ha acabat essent aquesta nova nau amb dos bucs d'assaig i una sala per, entre altres coses, dur a terme concerts.

Tot i l'ampliació i la renovació de l'espai, l'Escorxador segueix apostant per la cogestió de la regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Palau i la plataforma d'entitats juvenils Descoordinadora, la qual també aplega els nous dos grups que s'han creat per a la gestió dels bucs d'assaig i la programació de la sala polivalent. Representants de l'Ajuntament i de la Descoordinadora formen el Consell de Centre, l'òrgan de govern de l'Espai Jove L'Escorxador, acaba dient el regidor de joventut que no dubta en apostar pel futur del poble, el jovent i pel seu centre de reunió.


CONTRACTA
LA TEVA
PUBLICITAT

anuncia't
Publi 2
Publi 3
Publi 4
Publi 5