foto de la revista núm. 195
WEB OFICIAL EDICIONS L'ALZINA

REVISTA INDEPENDENT
DE PALAU-SOLITÀ
I PLEGAMANS

JULIOL
AGOST
2017
núm 195
imatge temames3.png

El foc esglaia els veïns dels Turons i Can Falguera i crema part de la granja de Can Torrents


imatge 195_TEMA3

• Estat del terreny desprès de l'incendi.


Fa 23 anys que el municipi palauenc no patia un incendi important. Aleshores, l'any 1994 es va cremar la banda oest o esquerra mirant cap a Caldes, és a dir, les flames van cremar tota la vall pel que discorre el col·lector de l'home mort, es van cruspir el Camping Palau i algunes cases afectades de Can Riera.

Tot just, el mateix dia 4 de juliol, però 23 anys després, el foc novament ha tornar a aparèixer al municipi i un nou incendi, ara a l'altra banda del territori palauenc, a la dreta, ha cremat una superfície d' unes 17 Hectàrees. La major part d'aquesta superfície cremada (el 85%) correspon a terrenys agrícoles i la resta és sol d'integració urbana, segons dades dels bombers de la Generalitat i dels agents forestals. Malgrat els naturals moments de tensió, l'incendi no va danys humans malgrat , tot i que si va deixar danys materials que es van materialitzar bàsicament a les instal·lacions de la Granja de Can Torrens.

El foc es va iniciar al voltant de dos quarts de dues de la tarda. Va començar darrera del centre educatiu Els Castanyers. Tot i que no es saben les causes, si fou accidental o intencionat (s'està investigant i examinant les mostres recollides), les flames es van estendre molt ràpidament direcció nord per la falda compresa entre la variant de la C-59 i el Camí de la Serra. El vent, malgrat que no bufava molt fort, si era suficient i ajudava les flames «a córrer», com diem, en direcció a Els Turons i a Can Falguera.

La resposta i solidaritat inicial dels veïns de la zona i els treballadors d'una empresa de telefonia (admirable, segons l'alcaldessa de Palau, Teresa Padrós), van ajudar a frenar i parar l'envestida inicial del foc per tota la zona que delimita el Camí de la Serra. Amb tot, el foc va arribar fins el costat de les cases, tot i que únicament una d'elles va patir les conseqüències de les flames. La intervenció primer del veïns i posteriorment d'un helicòpter fou suficient per que únicament es cremés part de la tanca i un tendal de la finca, és a dir, es van apagar les flames abans que afectessin l'edifici.

L'altra banda de la variant
Tot i que la variant probablement va actuar com canalitzadora i, a la vegada, també com a obstacle de contenció del foc per la banda dreta de la major part de la zona afectada, la C-59 no va aconseguir fer de tallafocs total. En dos punts el foc va superar la carretera i va passar a l'altra banda. El foc va arribar tot just fins a les primeres cases de Can Falguera. Únicament el carrer de davant dels habitatges separava el foc de les cases. També a l'altra banda, a la dreta de la variant direcció a Caldes, les flames van arribar fins al costat del bosc. «Si no s'hagués aturar el foc i si s'hagués incendiat, les conseqüències probablement serien altres molt mes greus», van assegurar membres dels bombers. Però en aquest i en més punts, l'actuació dels veïns (en alguns casos incontrolada, tot i que sempre solidaria i be intencionada) i dels bombers va permetre perimetrar primer, controlar després i, finalment, apagar el foc.

En les tasques d'extinció hi van intervenir, a banda dels veïns, deu dotacions terrestres dels bombers de la Generalitat, 2 avions i 2 helicòpters, així com set dotacions de mossos i tres de la policia local, dues dels ADF, dues més dels Agents Rurals i una ambulància.

Conseqüències
La proximitat de les flames a la carretera (variant) i posterior pas del foc a l'altra banda de la C-59 va obligar a tallar el trànsit per aquella via. Els cotxes es van canalitzar per dintre del poble, la qual cosa va generar unes cues que, per una banda, arribaven fins a Sant Feliu i, per l'altre, fins l'entrada a l'autopista. Malgrat l'actuació de la policia local per alleugerar el trànsit, els embussos van durar fins una bona estona després d'obrir novament el trànsit per la variant, a les 6,20 de la tarda.

Can Torrents
Dintre d'aquesta superfície que més o menys ja hem delimitat des de l'alçada del Centre els Castanyers fins al barri dels Turons i de Can Falguera és compresa entre el Camí de la Serra i la Variant, hi ha també ubicada la coneguda granja de Can Torrents. I, sense treure importància i sense baixar el grau de perillositat i als moments viscuts pels veïns dels punts anteriorment citats, l'explotació agrícola fou -en l'argot popular- la que va rebre les ires del foc. Malgrat els esforços de tots plegats i del propi Josep Mª Serracanta que en un intent desesperat per frenar l'avenç del foc va agafar el tractor per llaurar el terreny a voltant de les edificacions. No ho van aconseguir i les flames van arribar a les dependències agrícoles de Can Torrents. Es va incendiar el paller i un cobert magatzem en el que hi havia diversa maquinària (discs, sulfatadora, enterradora, etc.) que el foc es va dur per endavant.

Quan a les bales que s'han cremat al paller que després de realitzades les tasques bàsiques de la collita d'enguany, estava ple, fins i tot el propi Serracanta te difícil quantificar-les. «És difícil posar-hi un nombre a tot el que s'ha cremat en aquest moment, però podria estar al voltant d'unes 450 bales d'alfals, 150 de palla, 150 de raigràs i altres tantes bales de palla... En total i de moment, unes pèrdues difícils de calcular...

Torna la calma
Des de l'Ajuntament, l'alcaldessa de Palau, Teresa Padrós que juntament amb el regidor d'Urbanisme, Miquel Rovira van ser-hi al costat dels veïns durant el temps que van durar les tasques de contenció i extinció del foc, vol agrair als palauencs en general i als veïns de la zona en particular, la seva col·laboració humanitària i solidaria en la desactivació de les flames. Per la seva banda, els afectats no dubten en expressar les gràcies a la màxima autoritat del municipi i al regidor d'urbanisme. A aquest agraïment s'afegeix també el principal damnificat, en Josep Mª Serracanta. El propietari de Can Torrents, a banda de l'alcaldessa i el regidor d'urbanisme, fa extensiu el seu agraïment als mossos, bombers i altres cossos que van prendre part...

Cal esmentar que en els primets moments i encara en la proximitat del succés que els envoltava, alguna persona va deixar anar algun retret respecte a l'actuació i/o la tardança dels bombers. Probablement fou fruit de la pressió i ansietat del moment. De fet, es van dir moltes coses, unes quantes sense comprovar i que no responien a la realitat, especialment per les xarxes socials... que s'havien cremat no se sap quants porcs (no hi havia cap a la granja); que s'havia cremat una casa, etc, etc. Fins i tot, l'alcaldessa va sortir al pas i va negar aquestes «afirmacions sense fonament». «És lamentable com s'exagera a l'hora d'escriure sense saber si una cosa és certa o no», va dir al respecte.

Dos dies després de tot plegat i malgrat que les restes del paller encara cremaven i que els bombers encara continuaven amb la seva tasca preventiva remenant la palla fins acabar amb qualsevol vestigi de foc, ja es pensava més en el futur que en el foc. La pròpia alcaldessa ha fet pública una carta d'agraïment a tots els que, d'una o altra manera, han intervingut per sufocar l'incendi. La reproduïm a continuació.

Nota de Premsa


Al tancament d'aquesta revista (12-J), ja s'apuntava que la causa podria estar en a línia elèctrica que passa per aquell indret darrera del Centre Educatiu Els Castanyers. Material incandescent caigut de la línia podria haver incendiat la vegetació d'aquella zona. Correspon ara a la fiscalia de medi ambient determinar si ha estat aquesta la causa o no.


Carta d'agraïment de l'alcaldessa


El municipi de Palau-solità i Plegamans, i jo com a alcaldessa, vull agrair el treball dels equips de professionals que van col·laborar a les tasques d'extinció de l'incendi que va afectar dimarts 4 de juliol a una zona agrícola de la nostra vila. I en especial, vull expressar el nostre agraïment als Bombers, Mossos d'Esquadra, Agents Rurals, Ambulàncies, la Policia local, pagesos i membres d'ADFs.

També vull donar les gràcies als veïns i veïnes que van col·laborar de forma voluntària en l'extinció del foc. Varen ser moltes persones que es van arremangar per donar un cop de mà en tot el que fos necessari i per evitar que l´incendi anés a més. Destacar també la col·laboració dels operaris de l'empresa JJ Telecomunicaciones S.L. que treballaven a la zona i que es van implicar també en les tasques de contenció del foc.

La celeritat amb què els efectius van arribar al lloc del foc i la professionalitat que van demostrar, tant en l'extinció de l´incendi com en el confinament de persones als seus domicilis per motius de seguretat, van evitar que cap persona, cap animal de granja i cap domicili particular patís danys pel foc. Aquesta coordinació i organització ens fan sentir que estem en molt bones mans quan ens enfrontem a aquestes situacions tan complicades.

Finalment, aprofito per fer una crida a la ciutadania i recordar que, amb les altes temperatures que estem enregistrant, és molt important que tots extremem les precaucions, evitant qualsevol situació de risc com fer foc al camp o al bosc, llençar burilles de cigarretes, abocar fems fora dels llocs autoritzats...

CONTRACTA
LA TEVA
PUBLICITAT

anuncia't
Publi 2
Publi 3
Publi 4
Publi 5