foto de la revista núm. 194
WEB OFICIAL EDICIONS L'ALZINA

REVISTA INDEPENDENT
DE PALAU-SOLITÀ
I PLEGAMANS

JUNY
JULIOL
2017
núm 194
imatge temames3.png

El consistori dona el vist i plau a la reurbanització del polígon Can CortèsAl voltant d'1.400.000€ costarà la reurbantzació del primer i més proper polígon de Palau. Es tracta del polígon de Can Cortés Nord o l'espai industrial comprés entre els carrers Indústria i Can Cortés i Isaac Peral i Dr. Fleming que es va desenvolupar fa uns quaranta anys.

Aquesta xifra és la resultant dels càlculs realitzats pels tècnics de la Regidoria d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palau del cost de les obres a dur a terme per deixar la zona adaptada a les necessitats actuals. El 80% del total correrà a càrrec dels propietaris de les naus/solars industrials. La resta, quasi 300.000€, seran diners públics, és a dir, l'aportació municipal que realitzarà l'Ajuntament que, en aquest cas, serà d'un 20% de la despesa total.

Les obres previstes que es desenvoluparan al llarg de 12 mesos, es duran a terme en superfície i sota terra per on aniran tots els serveis... Es contempla en superfície la renovació del ferm i de les voreres, entrades a les naus, l'enllumenat públic, l'augmentar les places d'aparcament, la renovació de la senyalització horitzontal i vertical... i per sota, la xarxa de fibra òptica, les clavegueres, la xarxa de subministrament de gas i de l'aigua...

Aquestes i altres de menor importància foren les dades aportades pel responsable de la regidoria d'Urbanisme, Miquel Rovira en el decurs del darrer ple municipal celebrat el darrer dijous del passat mes de maig. Rovira presentava les línies generals del projecte desenvolupat per la seva regidoria per tal que els membres del consistori donessin el vist i plau a la iniciativa. Un projecte que, malgrat algunes reticències, fou aprovat per una amplia majoria de membres del consistori. Únicament dos, la regidora del PP, Mercedes Rodríguez i el regidor de la CUP, Jordi Méndez, van votar en contra, tot i que per motius diferents.

De fet, l'aprovació inicial del consistori era el primer que havia de superar el projecte. Una vegada aprovat i publicat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), el projecte romandrà en fase d'exposició pública, període en que es pot consultar i també, si es considera oportú, es poden presentar al·legacions.

Per què aquest i no altre polígon o barri?


La votació final de la moció en la que es va aprovar inicialment la reurbanització del polígon de Can Cortés Nord no reflecteix totalment la unanimitat favorable amb la que es van manifestar tots els portaveus municipals a realitzar el projecte presentat per la regidoria d'urbanisme. Tots van estar d'acord que és necessari un «rentat de cara» del polígon -així va denominar el portaveu d'ERC, Jordi Plaza, la iniciativa que endega el govern municipal. Malgrat tot, la moció va enregistrar dos vots en contra, el de la regidora del PP, Mercedes Rodriguez i el del regidor de la CUP, Jordi Méndez

Tampoc reflecteix la votació final, la quasi unànime postura de l'oposició a l'hora de mostrar les seves discrepàncies amb la decisió del govern municipal. Els portaveus dels diferents grups (ICV, ERC, CUP, PP) volien saber i així ho van preguntar un darrera de l'altre en funció de la seva intervenció al ple: perquè l'aportació municipal en aquest cas és el 20% del cost total de la inversió a realitzar, quan la llei determina que sigui el 10%?, i perquè s'ha triat aquest polígon per actuar en primer lloc i no altres que també ho necessiten?

Respecte a la primera pregunta, des de fa dues legislatures s'havia decidit complir i aportar el 10% que determina la normativa, ja que les excepcions poden generar greuges (comparatius) entre una zona i/o altra. Quan a la segona pregunta i a tall d'exemple, Àngels Marcuello (ICV) preguntava per què s'endega ja aquest projecte «i no uns altres dos que ja estan sobre la taula: els dels barris de Montjuïc i Can Riera». En el mateix aspecte, la regidora del PP, Mercedes Rodríguez critica «la decisió política de reurbanitzar aquesta zona i no altres barris que ni tan sols estan urbanitzats, que estan sense voreres o sense asfaltar».

A aquestes dues discrepàncies generalitzades des de l'oposició el regidor de la CUP, Jordi Méndez, afegeix una altra amb la que justifica el seu vot en contra. Méndez considera que la inversió i actuació son de suficient calat per demanar l'opinió o participació pública i afegeix que les empreses de serveis que seran les que després trauran benefici, haurien de sufragar el cost de la seva instal·lació. Per la seva banda Jordi Plaza (ERC), diu que aquestes actuacions s'haurien de dur a terme «abans de fer nous polígons», mentre que Joan Martínez (C's) felicitava el govern i els empresaris per assolir l'acord per dur endavant la iniciativa.

Necessitat de millora
Davant les reticències expressades des de l'oposició respecte a la prioritat de l'actuació i l'aportació que farà l'Ajuntament, el regidor d'urbanisme opina que «és evident i urgent la necessitat de millorar l'estat actual d'aquest polígon degut als problemes greus d'accessibilitat, d'il·luminació, etc que pateix». Rovira reforça la decisió ressaltant aspectes com la seva ubicació, en un lloc cèntric, de connexió entre barris de la vila i a tocar d'equipaments com el CAP afegeixen rellevància a la decisió de la reurbanització, que «és vital per al pas de la gent». «Son diversos factors els que incideixen a l'hora de prendre la decisió», subratllava el regidor.


CONTRACTA
LA TEVA
PUBLICITAT

anuncia't
Publi 2
Publi 3
Publi 4
Publi 5