foto de la revista núm. 208
WEB OFICIAL EDICIONS L'ALZINA

REVISTA INDEPENDENT
DE PALAU-SOLITÀ
I PLEGAMANS

OCTUBRE
NOVEMBRE
2018
núm 208
imatge temames3.png

Palau prorroga un any mes el servei de la recollida de les escombraries a l'empresa PAU


imatge 208_BROSSA

• Camió de l'empresa PAU recollint un dels contenidors de la vila.


El darrer Ple municipal celebrat l'últim dijous del mes de setembre va donar el vistiplau a la pròrroga durant un any més (sis mesos prorrogables altres sis més), el servei de recollida i transport de residus (escombraries), neteja viaria i gestió de la deixalleria del municipi palauenc que des de fa anys realitza l'empresa Procedimientos de Aseo Urbano (PAU).

La decisió, llargament debatuda en el decurs del ple, és rellevant, ja que, quantitativament parlant, aquest servei genera la partida econòmica més elevada del pressupost ordinari municipal. En concret i segons recull la moció aprovada, el cos pels primers sis mesos de 2019 és de 781.490 €, xifra igual a la que recollia l'acord encara vigent fins a final d'any entre PAU i l'Ajuntament. Dit d'altra manera, PAU continuarà realitzant el servei en les mateixes condicions en els què els venia prestant fins ara.

El motiu esgrimit des del govern municipal per demanar a la resta dels grups municipals el vot favorable el justifiquen en l'interès que des de fa mesos ha demostrat el govern municipal encapçalat per l'alcaldessa Padrós per mancomunar amb municipis veïns alguns dels serveis. I entre aquests serveis hi ha la possibilitat de mancomunar el servei de neteja viària i de recollida i tractament de residus de tres municipis, Palau, Sentmenat i Polinyà. Amb aquest objectiu del qual ja vam informar mesos enrera, les alcaldesses Teresa Padrós i Montserrat Rueda i l'alcalde de Sentmenat, Javier Silva Padrós, així com els tècnics dels tres consistoris ja han mantingut diverses reunions, les quals s'han allargat fins al Consorci de Residus del Vallès Occidental per a treballar el tema conjuntament.

Un dels pilars en els quals es manté la iniciativa dels responsables polítics és que, en la seva opinió, mancomunar els serveis suposaria una optimització dels recursos dels quals es disposa actualment. «Ens permetria reduir despeses i millorar els serveis», argumenta l'alcaldessa de Palau, Teresa Padrós. I, de cara al ciutadà, afegeix l'alcaldessa, comportaria altres beneficis directes com l'ampliació del servei de les deixalleries. La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palau, Luisa Fernández sosté que «continuarem treballant entre els tres municipis per estudiar la viabilitat d'aquesta iniciativa i, a banda, analitzar la possibilitat d'incorporar també les deixalleries».

L'objectiu de mancomunar aquests serveis municipals és el de compartir recursos i millorar el servei, diuen els responsables municipals, però clar, per això, els tres municipis hauran d'implantar un tipus de recollida comú de residus que en l'actualitat és diferent. Aquesta és probablement la causa bàsica per la qual les converses no han tingut el final que en principi s'havia previst, és a dir, conclusions finalitzades abans d'aquest pròxim final d'any com s'havia dit en principi. I és que el canvi de sistema de recollida comporta una despesa considerable i un canvi substancial en els hàbits i comportaments de la ciutadania generalment no gaire propensa als canvis. D'aquests dos arguments van fer ús els portaveus de l'oposició municipal al llarg del debat de la moció en què es prorrogava la concessió del servei a l'empresa PAU, argumentant que aquesta és una de les raons bàsiques per les quals no s'ha arribat a un final comú i s'ha tret a concurs. El portaveu del PDeCAT, Jaume Oliveras ho va deixar palès en el ple en apuntar que prendre una decisió d'aquest tipus no agrada a cap govern i menys davant d'unes eleccions municipals que ja tenim a la cantonada.

Aquesta opinió o similar també la van esgrimir altres grups de l'oposició, tot i que la majoria de portaveus, amb els consegüents retrets, van considerar prudent la postura del govern. La majoria o tots i en qualsevol dels casos, —que es mancomuni el servei o que Palau segueixi sol—també van defensar el sistema porta a porta, mètode que ja s'aplica actualment a Palau, el qual, tal com va quedar demostrat en el decurs del Ple, tots els grups municipals accepten com bo i la majoria, com va deixar palès la regidora d'ICV, Àngels Marcuello, ho defensen amb orgull. S'ha d'esmentar que aquest sistema es va introduir a Palau de forma experimental l'any 2007 governant el PSC i ICV. La regidoria de Medi Ambient aleshores era en mans d'ICV.

Els que defensen aquest darrer sistema de recollida per Palau diuen que s'incrementa la recollida selectiva de residus i, per tant, l'índex de reciclatge. Dues afirmacions que si tenm present les darreres dades publicades pel Consorci de Residus del Vallès Occidental (CRVO) i en referència a les xifres de reciclatge assolides per cadascú dels pobles que porten els residus al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental i a la gestió de les escombraries realitzades als diferents pobles de la comarca del VO, Palau és la segona població de la comarca que més recicla. Segons les xifres del citat Consorci, Palau recicla un 75% dels residus, la qual cosa situa el municipi palauenc molt per sobre de la mitjana i amb unes xifres assolides actualment que superen els objectius que s'ha autoimposat la Unió Europea fins a l'any 2020.

Gestió de residusimatge 208_BROSSA2
Tot i els bons resultats de la gestió de residus en conjunt assolits aquests darrers anys, tampoc és difícil veure una estampa com aquesta que es mostra a la foto, especialment els dilluns. Aquesta imatge però no és fruit ni del sistema de gestió ni de la recollida, les quals evidentment poden ser susceptibles de millora. Es deu bàsicament a la manca de civisme d'alguns dels nostres conciutadans, els quals prefereixen deixar (llençar) les deixalles fora dels contenidors —vuits com es pot apreciar a la imatge— en lloc de dipositar-les dintre, la qual cosa, a banda dels problemes higiènics i sanitaris que genera, també provoca greus problemes de gestió i, evidentment, econòmics que repercuteixen a la població.


CONTRACTA
LA TEVA
PUBLICITAT

anuncia't
Publi 2
Publi 3
Publi 4
Publi 5