foto de la revista núm. 216
WEB OFICIAL EDICIONS L'ALZINA

REVISTA INDEPENDENT
DE PALAU-SOLITÀ
I PLEGAMANS

JUNY
JULIOL
2019
núm 216
imatge entrevista3.png

Entrevista a Marc Sanabria, regidor d'economia i alcaldable pel PSC a les Eleccions Municipals 2019 [setembre - 2018]


imatge 207_SANABRIA2018

• Marc Sanabria, l'actual Regidor d'Economia i proper alcaldable del PSC.


El passat dia tres de setembre, es posava en marxa una iniciativa pionera a Palau, mitjançant la qual els palauencs i palauenques podran decidir o, com a mínim, podran incidir i prioritzar en què s'invertirà una part (el 10%) de la partida destinada a inversions del pressupost que acabarà aprovant el consistori palauenc per l'any 2019.

En una reunió informativa duta a terme al centre recreatiu, el Regidor d'Economia i també de Joventut i Participació ciutadana de l'Ajuntament de Palau, Marc Sanabria explicava a les persones presents (menys de les inicialment previstes) en què consistia la iniciativa i com es desenvoluparia el procés que la regidoria d'Economia ha dissenyat i que per a Sanabria «suposa un pas pioner i endavant en matèria de participació». La iniciativa de la creació del procés de pressupostos participatius dona resposta a la moció presentada per l'associació Àgora amb la participació dels partits d'ERC, ICV i CUP, i que amb algunes modificacions de l'equip de govern del PSC havia aprovat inicialment i per unanimitat el consistori (ple municipal) el mes de febrer passat. Sanabria ens apunta a continuació els trets generals de la iniciativa.

• Com a regidor d'Economia i també de Participació Ciutadana que podem entendre per participació ciutadana en el proper pressupost municipal?
Des del Govern i com no podria ser d'una altra manera, des del Grup Municipal Socialista estem compromesos amb el foment de la participació ciutadana en el disseny i implementació de les polítiques públiques de la vila. I és que tenim la convicció que lluny de substituir l'obligació dels representants polítics de prendre iniciatives i decisions, les opinions dels nostres veïns i veïnes ajuden a enriquir-les enfortint la qualitat democràtica del municipi. És per això que considerem de gran importància l'experiència deliberativa que tenim en marxa i que afecta la decisió de major impacte que es pren anualment al consistori: la definició del pressupost municipal.

• Què es vol aconseguir amb aquesta participació, amb aquesta iniciativa? I com es vol arribar a aquest objectiu?
No és notícia per a ningú que afortunadament, en l'actualitat, tenim una ciutadania més formada i exigent que reclama poder incidir en la presa de decisions més enllà del moment electoral. A la vegada, paral·lelament, els governs es veuen en l'obligació de donar resposta a una societat cada vegada més complexa i amb majors demandes. La participació ciutadana ha de servir perquè els governants prenguem decisions cada vegada més intel·ligents. El cos polític i d'experts ofereixen una visió imprescindible, però l'estructura polièdrica dels problemes ens aconsella incorporar-hi altres mirades. Per tant, a tall de resum podríem dir que els objectius a aconseguir amb aquesta experiència i les futures són tres: millorar les decisions, fer més eficient la seva implementació i contribuir a construir ciutadania.

• De tota manera, a la presentació hi havia un nombre de persones i entitats molt menor del qual, en principi, s'esperava...
Una de les principals crítiques recurrents que reben els processos participatius arreu és la d'atreure pocs participants i que hi participen sempre els mateixos. És per això que des de l'Ajuntament, ben assessorats, ens hem marcat com a fites principals garantir la diversitat i la inclusivitat en el procés.

• I com s'aconsegueix?
En primer lloc, pel que fa a la diversitat, la pregunta que volem traslladar als participants no és «en nom de quantes parles» sinó «quina és l'aportació distintiva que pots fer-hi». De la mateixa manera pel que fa a la inclusivitat, no només volem la presència d'actors amb perspectives diferents, sinó també amb recursos i capacitats desiguals a l'hora de participar. Per això hem posat en marxa un pla de comunicació amb estratègies segmentades i diferenciades, i que van molt més enllà de l'acte de presentació del projecte, per tal d'interpel·lar als diferents col·lectius que conformen el teixit cívic i social del municipi. No oblidem però que es tracta de l'experiència participativa de major envergadura que avui dia ha viscut la vila i necessitarem un cert recorregut.

• La presentació fou a principi de mes, quina resposta hi ha fins ara?
És molt aviat per poder donar una resposta en termes qualitatius sent rigorosos i respectuosos amb el resultat. Però sí que ja s'ha fet palès la voluntat de molts ciutadans i ciutadanes d'aprofitar els nous espais que els hi permeten mantenir un diàleg amb l'Ajuntament i poder traslladar les seves inquietuds i propostes amb total facilitat i normalitat. En aquest sentit, m'agradaria aprofitar per agrair a la plataforma ciutadana Àgora així com a les diferents formacions polítiques del consistori que van defensar la iniciativa des del principi i han contribuït al fet que avui sigui una realitat. Des del Govern estem convençuts que aquesta serà la primera, però no la darrera experiència de democràcia deliberativa d'envergadura a la vila.

• Una vegada finalitzat el període de propostes, quins seran els passos a seguir?
D'entrada, totes les propostes seran considerades susceptibles d'esdevenir finalistes. Així que rere l'estudi de la seva adequació tècnica, jurídica i temàtica per part de la Comissió de seguiment del procés participatiu i d'un equip tècnic municipal, des de l'Ajuntament en farem difusió del llistat de les finalistes així com de les desestimades, amb la corresponent justificació d'aquestes últimes. I ja estarà tot a punt per tal de retornar la paraula als veïns i veïnes en la votació final.


CONTRACTA
LA TEVA
PUBLICITAT

anuncia't
Publi 2
Publi 3
Publi 4
Publi 5