foto de la revista núm. 216
WEB OFICIAL EDICIONS L'ALZINA

REVISTA INDEPENDENT
DE PALAU-SOLITÀ
I PLEGAMANS

JUNY
JULIOL
2019
núm 216
imatge ultimahora3.png

Mort Maria Víctor, l’esportista femenina que es va avançar 20 o 30 anys en el temps


imatge f28964f84d238ddc2d409bcfaac9f752.jpg

• La Maria esperant l’arribada dels participants a la darrera edició de la Maria Víctor.

El passat dia 17 de març, tot just el dia següent que sortia a la llum la darrera revista de l'Alzina, va morir la que podem denominar com la major esportista del nostre poble. Va morir la Maria Víctor, l'atleta referent per els i les esportistes que l'han precedit. El funeral d’aquesta palauenca exemplar es va desenvolupar el 19 de març, a l'església de Santa Maria de Palau-solità.
La seva mort fou un gran sotrac per a la majoria i el seu funeral fou una mostra del sentir del mon de l'esport i de la societat palauenca en general. L'Ajuntament, encapçalat per l'alcaldessa, Teresa Padrós va instar als clubs esportius de la vila que fessin un minut de silenci en els seus propers partits per homenatjar-la.
Possiblement, la Maria Victor ha estat l'esportista palauenca més significativa a l'historia esportiva del nostre municipi. Un municipi al que va venir a viure en companyia del seu marit, Jordi Fortuny i que acceptaria com el seu poble. A Palau passaria la major part de la seva vida aquesta atleta i encara millor persona. Una esportista solidària, única i diferent que renunciaria a participar en uns jocs olímpics —els jocs d'Hèlsinki 1952— i als triomfs com esportista per dedicar-se a la família i «per cuidar» d’un familiar malat.
Aquest fet va marcar el rumb de la vida esportiva de la jove Víctor que havia guanyar set vegades la Jean Bouin —cinc d'elles consecutivament— entre el 1947 i 1951 i també campiona de Catalunya i Barcelona en Cross els anys 1948, 49 i 50. I que tenia el record d'Espanya en els 800 metres amb una marca que no va ser superada fins 40 anys més tard...

La cursa
Amb tot i en moments esporàdics, aquesta dona avançada 20 anys a la societat en que el va tocar viure, va participar en alguna altra cursa com una que es celebrava en Palau que «va guanyar de carrer», un fet que va propiciar que Palau tingui una cursa atlètica amb el seu nom. La pròpia Víctor ho explicava amb alegria —ver entrevista que publiquem— quan le preguntàvem. Aleshores, Victor ja no competia a l'elit i, cal dir-ho, era totalment desconeguda a Palau [tot i ser-hi una gran atleta]. Cal dir també que, malgrat que era una dona amb molt caràcter, tenia un tarannà senzill i no anava explicant els seus triomfs arreu.
El fet de guanyar la cursa amb aquella gran diferència sobre la resta de participants va despertar la curiositat de les autoritats locals del moment. Desprès d'assabentar-se de qui era la jove veïna del poble, aquella cursa va canviaria de nom. És la popular Maria Víctor, la famosa cursa atlètica que es desenvolupa cada festa major i que s'ha erigit com l'esdeveniment esportiu que major nombre de participants congrega al seu voltant. La passada edició fou ja la núm. 35, la darrera en que la Maria Víctor va viure directament.
La palauenca, símbol i icona de l'Espanyol al nostre municipi —era una perica convençuda—, ens va deixar . «La trobarem molt a faltar. El món de l'esport està de dol per aquesta pèrdua», apunta el regidor d'esports de l'Ajuntament, Miquel Rovira. Per la seva banda, l'alcaldessa Padrós destaca de Maria Víctor que «era una persona molt entranyable, molt forta i molt lloable, molt fidel als seus valors i amb tanta vitalitat que encomanava les ganes de viure. Es feia estimar», afirma Padrós.
Possiblement per això, per la seva vàlua esportiva o pel mirall en que es podem mirar els joves, la Maria quedarà sempre a la nostra memòria com la icona del nostre poble. «Un referent que no podem oblidar» y que es va iniciar amb el reconeixement que, en part va rebre en vida amb el nom de la cursa popular esmentada —ella es sentia orgullosa d'aquest fet— i amb la distinció que el consistori palauenc presidit per l'alcaldessa Padrós li va concedir poc desprès de complir el seu 75 aniversari amb motiu de la inauguració del nou pavelló que fou batejat amb el nom de l'atleta paluenca.

data de la notícia: 19-04-2016


CONTRACTA
LA TEVA
PUBLICITAT

anuncia't
Publi 2
Publi 3
Publi 4
Publi 5