foto de la revista núm. 216
WEB OFICIAL EDICIONS L'ALZINA

REVISTA INDEPENDENT
DE PALAU-SOLITÀ
I PLEGAMANS

JUNY
JULIOL
2019
núm 216
imatge ultimahora3.png

L’Ajuntament aprova les taxes amb un augment d’un 20% de la recollida d’escombraries


El govern municipal format pels partits de CiU, ERC i PP va aprovar en el decurs del darrer ple municipal celebrat el darrer dijous del mes d’octubre les taxes municipals que regiran al llarg del pròxim any al municipi palauenc.

Tot i que la majoria d’elles es mantenen o s’incrementen únicament un percentatge similar al que se suposa que serà l’augment del Índex del Preus al Consum (IPC) de l’Estat espanyol, hi ha un dels impostos aprovats (en realitat són taxes, perquè la paraula impostos no pot aplicar-la l’Ajuntament) que ha experimentat una pujada espectacular i que des de l’oposició municipal consideren desproporcionada i de difícil encaix en un període de crisi econòmic com el que vivim. Es tracta de la taxa de la recollida d’escombraries que ha pujat quasi un 20 per cent respecte a l’any anterior.

Servei deficitari
Des de l’equip de govern, el responsable municipal de l’àrea d’hisenda argumenta que el servei és molt deficitari i malgrat que el percentatge és significatiu, en realitat, “es tracta d’una xifra que representa un cafè” pels ciutadans. Amb aquesta frase, el regidor de CiU, Albert Font justificava la pujada, en un moment del debat i a resposta del regidor socialista Josep M Castany qui argumentava que era una “pujada abusiva”.
En el debat del punt, des del govern defensen la pujada tot dient que es fa necessària pels costos del servei, la qual cosa es contradiu, segons la portaveu d’ICV-EUiA, Àngels Marcuello, amb la defensa que fan des de la regidoria de residus quan argumenten amb la recollida de la matèria orgànica es reduiran les despeses, ja que, segons a argumenten des de la citada regidoria, aportarem més Tones a la planta de reciclatge per les que, en teoria, ens pagaran, i en conseqüència, disminuirà substancialment les despesa que generaven les escombraries que portaven fins ara a l’abocador de Vaquerises.
Per altra banda, veïns consultats per aquesta revista apunten que el suposat estalvi i el treball dels ciutadans no es veu reflectit a les taxes de les escombraries presentades i aprovades, ja que la citada taxa, no solament no baixa, sinó que s’augmenta en un 20 per cent. De fet, alguns veïns ja ho van plantejar en el decurs de les diferents xerrades informatives dutes a terme per la Regidoria de Residus abans de l’inici de la recollida de la matèria orgànica.

Increment desproporcionat
Quan al debat polític cal remarcar que cap dels partits de l’oposició va recolzar aquesta proposta, malgrat que des de tots dos partits (PSC i ICV-EUiA) van significar la necessitats de les taxes, perquè és una de les poques maneres de finançar-se que te un ajuntament.
Des d’ICV-EUiA, Àngels Marcuello va manifestar estar d’acord amb algunes de les taxes proposades per l’equip de govern, però que era “totalment abusiu l’increment del 20 per cent de l servei de recollida de les escombraries” i que també ICV-EUiA està totalment en desacord amb la manera en que s’aplicava aquest augment que repercuteix exclusivament amb els ciutadans. Fins i tot, Marcuello va significar el greuge comparatiu que, segons la regidora d’ICV, s’estableix entre els ciutadans de a peu i els comerços que amb el nou sistema de recollida d’escombraries generaran un major dispendi (es passarà a recollir el paper-cartró) i no veuen incrementada la taxa que pagaven fins ara. Para els comerços, únicament s’incrementa en un 5% aquells que superen els 200 metres quadrats de superfície, és a dir, augmenten a Caprabo i Mercadona.
Per la seva banda, el regidor del PSC, Josep M Castany va incidir en la línia de Marcuello i va afegir que un augment d’aquest tipus en una etapa de crisi com l’actual era quasi un insult a la societat palauenca, ja que, en la seva opinió, el que hauria de fer el govern era rebaixar la despesa (es referia als sous) i no apujar els impostos.

Bonificacions fiscals
Tot i que una altra taxa com ha estat la del consum de l’aigua que ha pujat entre un quatre i un nou per cent (finalment i segons recull la documentació presentada és d’un vuit per cent de mitjana amb la clara intenció de “mantenir les taxes de serveis en concessió sense dèficit”), la majoria d’elles es mantenen a un nivell similar a les de l’any passat amb augments igual a l’IPC estatal que es suposa en un 4,5%.
La idea defensada des del govern municipal és la de “no augmentar la pressió fiscal més enllà de l’augment de l’IPC. Fins i tot remarquen que algunes d’elles recullen una bonificacions que, en alguns circumstàncies, arriben fins a un 30% com és el cas de les escombraries per a persones amb una renda inferior a 1,5 i 2 vegades el sou mínim interprofessional per a les persones en general i jubilats, respectivament. També recullen les taxes aprovades, entre d’altres i en el tema de les escombraries, una bonificació del 20 per cent per a les famílies nombroses.

data de la notícia: 14-11-2008


CONTRACTA
LA TEVA
PUBLICITAT

anuncia't
Publi 2
Publi 3
Publi 4
Publi 5