foto de la revista núm. 205
WEB OFICIAL EDICIONS L'ALZINA

REVISTA INDEPENDENT
DE PALAU-SOLITÀ
I PLEGAMANS

JUNY
JULIOL
2018
núm 205
imatge serveis3.png

Salut Animal


imatge 205_VET2

El Bruno i el Theo, cossos estranys


El Bruno, un bulldog francès de 2 anys, va venir a la clínica perquè li feia mal una pota, es llepava i tenia un dit una mica inflamat.

A l'exploració vam veure que tenia un abscés a l'espai interdigital de l'extremitat posterior esquerra. I el gangli popliti d'aquesta pota inflamat. Presentava una petita ferida oberta per on drenava material purulent. Vam iniciar un tractament amb antibiòtic oral i antiinflamatori perquè és una lesió dolorosa i passats un parell de dies vam sedar el Bruno per explorar la zona inflamada. Hi vam trobar una espiga que vam extreure.

La ferida la deixem oberta i vam continuar amb l'antibiòtic uns dies més. De seguida que li vam treure el cos estrany el Bruno va deixar de tenir molèsties i va tornar a caminar amb normalitat.

El Theo és un collie que també va venir a la consulta per un problema amb una espiga. Després de sortir a passejar va començar a esternudar moltes vegades, fins i tot li sortia una mica de sang del nas.

Davant la sospita que pogués tenir un espiga clavada el vam sedar per explorar la fossa nasal.

Cal una sedació més profunda per inhibir el reflex de l'esternut per poder introduir el conus de l'otoscopi dins la nariu del pacient i explorar els espais entre els cornets.

Vam trobar una espiga clavada a la mucosa dels cornets nasals del Theo i la vam extreure amb l'ajuda d'unes pinces especials. La mucosa del nas quan pateix una ferida sagna molt, de vegades cal medicar per evitar una hemorràgia nasal.

El Theo de seguida es va despertar i ja no ha tornat a esternudar.

Recordem que a la primavera i principis d'estiu hi ha gran quantitat d'herbes seques i espigues als llocs on passegem amb els nostres gossos. Les espigues s'enganxen al pèl de l'animal i es poden clavar a qualsevol lloc de la pell, poden introduir-se dins les orelles, als ulls o clavar-se al nas o entre els dits. Quan es claven a l'ull cal aplicar anestèsia local i extreure'l amb unes pinces especials. Poden provocar ferides a la còrnia que s'haurien de tractar amb col-liris.

Quan arribem a casa després del passeig és recomanable fer una raspallat del pèl per treure aquestes restes vegetals i revisar les zones més crítiques com dits, orelles i cara.


Espai patrocinat per:
serveis Salut Animal
VETPALAU
CLÍNICA VETERINÀRIA

CONTRACTA
LA TEVA
PUBLICITAT

anuncia't
Publi 2
Publi 3
Publi 4
Publi 5