foto de la revista núm. 206
WEB OFICIAL EDICIONS L'ALZINA

REVISTA INDEPENDENT
DE PALAU-SOLITÀ
I PLEGAMANS

JULIOL
AGOST
2018
núm 206
imatge serveis3.png

Salut Animal


imatge 206_VET

Nevat, Mascle Criptòrquid


Els gossos mascles quan neixen tenen els dos testicles dins la cavitat abdominal. Durant les seves primeres vuit setmanes de vida els testicles, mentre encara s’estan desenvolupant, baixen de l’abdomen per ocupar el seu lloc definitiu dins de la bossa escrotal.

Si això no succeeix diem que el gos té testicles criptòrquids. De vegades els testicles baixen fins al canal inguinal i es poden palpar des de l’exterior i en altres ocasions queden dins la cavitat abdominal, en aquests casos només el podrem veure si realitzem una ecografia. En molt rares ocasions el testicle que falta no s’ha arribat a desenvolupar.

Al Nevat li vam diagnosticar criptorquídia del seu testicle esquerre en les visites rutinàries de vacunes de cadell. La solució a aquesta patologia és la castració, l’extirpació del dos testicles. És una malaltia amb tendència hereditària, els fills de pares criptòrquids també ho poden ser, els pares que ho pateixen haurien de ser retirats de la reproducció. Quan extirpem el testicle que no està al seu lloc la recomanació veterinària és fer la castració complerta per evitar que l’animal afectat tingui descendència i la transmeti a les noves generacions.

Els testicles que no estan a l’escrot estan sotmesos a temperatures més altes i al cap del temps tenen una major predisposició a tumorar-se. Molts tumors de testicle alliberen hormones que alteren la pell i poden provocar anèmies i alteracions generalitzades que s’agrupen amb el nom de Síndrome de Feminització.

Els testicles de la cavitat abdominal també tenen el risc de torsionar-se, el que es converteix en una urgència quirúrgica, un testicle torsionat si es queda sense irrigació es necrosa i pot provocar un quadre de peritonitis i posar en perill la vida del gos.

El Nevat tenia el testicle dret a la bossa escrotal i l’esquerra a nivell del canal inguinal, es palpava amb facilitat i no va ser necessari fer-li cap ecografia. Abans d’operar-lo li vam fer les proves diagnòstiques necessàries, en el seu cas anàlisi de sang.

Va ingressar per entrar a quiròfan i vam procedir a realitzar la castració convencional del testicle dret i l’extirpació del testicle esquerre. Aquesta cirurgia es fa amb anestèsia general ja sigui inhalada, injectada o la combinació de totes dues.

Després de la cirurgia el Nevat ha de fer uns dies de repòs i portar un collar isabelí perquè no es toqui la ferida. Quan passin deu dies li tallarem els punts de la pell i podrà tornar a fer vida normal.


Espai patrocinat per:
serveis Salut Animal
VETPALAU
CLÍNICA VETERINÀRIA

CONTRACTA
LA TEVA
PUBLICITAT

anuncia't
Publi 2
Publi 3
Publi 4
Publi 5