foto de la revista núm. 203
WEB OFICIAL EDICIONS L'ALZINA

REVISTA INDEPENDENT
DE PALAU-SOLITÀ
I PLEGAMANS

ABRIL
MAIG
2018
núm 203
imatge serveis3.png

Salut Animal


imatge 203_VETPALAU

El yunan no pot orinar


El Yunan és un gat mascle, jove, castrat i amb una mica de sobrepès. Arriba a la clínica perquè va molt sovint a la safata per orinar però hi està molta estona i els propietaris no veuen que taqui la sorra.

El Yunan està marejat i amb dolor abdominal. Quan li palpem la bufeta la notem dura i molt plena. Al manipular-la la orina no surt pel penis. El Yunan té FLUTD, una malaltia a les vies urinàries inferiors, una gran inflamació en aquesta zona, la bufeta i la uretra, que ha provocat la formació d’un tap de moc que impedeix que el Yunan pugui orinar. Això suposa una urgència. Si passen moltes hores els ronyons començaran a veure’s afectats i el Yunan podria morir.

Cal anestesiar el gat per poder-lo desobstruir, és un procediment que pot ser molt dolorós i complicat. Amb una sonda uretral s’ha de trencar el tap de moc o de petits cristalls per tornar a obrir el pas de la orina cap a l’exterior.

Un cop desobstruït el Yunan es va quedar ingressat amb una sonda uns dies mentre iniciàvem el tractament pel FLUTD. El problema és que no se sap quina és la causa que produeix aquesta inflamació de la bufeta, sabem que està relacionat amb l’estrès, amb la possible presència de cristalls a la orina, de vegades amb infeccions urinàries o amb tot plegat a la vegada.


A la orina del Yunan hi havia molta sang, moc i també hi vam veure cristalls així que el seu tractament haurà d’incloure una dieta especial per desfer-los. També li donarem medicaments per pal.liar l’estrès i l’espasme uretral i uns altres per evitar la inflamació de la paret de la bufeta. Una vegada a casa hem de seguir vigilant que no es torni a obstruir. El Yunan va haver d’ingressar-se una segona vegada fins que va tornar a orinar amb normalitat.

Els gats acostumen a beure poca aigua, és molt important que els estimulem a beure’n més canviant sovint els bols amb aigua neta; a alguns gats els agrada l’aigua que surt de l’aixeta, ens agrairan que els avisem quan ens rentem les mans o els plats.

De seguida que veiem que el nostre gat passa molta estona a la sorra, que es llepa molt la zona perianal o que orina en llocs on no ho ha de fer consulteu el veterinari.


Espai patrocinat per:
serveis Salut Animal
VETPALAU
CLÍNICA VETERINÀRIA

CONTRACTA
LA TEVA
PUBLICITAT

anuncia't
Publi 2
Publi 3
Publi 4
Publi 5