foto de la revista núm. 214
WEB OFICIAL EDICIONS L'ALZINA

REVISTA INDEPENDENT
DE PALAU-SOLITÀ
I PLEGAMANS

ABRIL
MAIG
2019
núm 214
imatge noticies3.png

Un accident provocat per un porc senglar a la variant esdevé una sentència contra la GeneralitatEn els primers dies del mes, Palau era notícia a la majoria de mitjans de comunicació perquè el titular del jutjat del Contenciós Administratiu núm. 12 de Barcelona condemnava al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat a indemnitzar un motorista que fa vuit anys va patir un accident en xocar amb un porc senglar. L'animal va morir en l'accident i el motorista va patir fortes lesions en ser arrossegat per la motocicleta. Ara, el titular del jutjat dicta sentència contra la Generalitat en considerar que la tanca de la carretera no complia la seva funció, per la qual cosa els porcs poden envair en qualsevol moment la via.

La carretera en qüestió és la C-59 i l'accident es va produir a la variant de Palau, motiu pel qual el nom del municipi va sortir als mitjans d'arreu. A banda de la novetat de la sentència que pot generar una cadena de sentències posteriors, el cert és que aquest accident o altre similar es pot produir en qualsevol carretera, via, indret i/o carrer de qualsevol municipi, com hem pogut comprovar que ha passat a Can Falguera aquests darrers dies en què s'han vist molts d'aquests animals als camps del voltant i als carrers del citat barri.

No és gaire difícil veure'ls per altres punts del municipi com Can Riera, l'Hostal del Fum, al curs de la Riera de Caldes... i és que la proliferació del senglar i, en conseqüència, l'augment de conflictes amb els éssers humans semblen ser fruit de diversos motius. En primer lloc, l'expansió dels boscos i dels conreus de regadiu arreu del territori han fet que aquests animals disposin de força més menjar que abans. D'altra banda, els tècnics ambientals i caçadors venen apreciant un augment en les troballes de porcs senglars creuats amb porcs de granja i porcs vietnamites, la qual cosa genera altre problema més greu. Les femelles creuades poden parir fins a 16 cries a l'any, mentre que el senglar autòcton normalment no sobrepassa les 3-4 cries per any. Per últim, cal ressenyar que el senglar actualment no té cap depredador.

D'acord amb aquesta premissa, la proliferació d'aquest animal és molt accentuada i el nombre d'incidents i accidents també. L'any passat a Catalunya els mossos van intervenir en 2.367 sinistres amb animals implicats, el 80% dels quals foren amb porcs senglars. Malgrat les batudes organitzades, l'augment continua i es trona difícil determinar quants exemplars hi ha per aquesta zona que ens envolta per raons evidents, però segons dades d'un informe del Departament d'Agricultura de la Generalitat, la temporada del 17/18 hi havia una densitat de 6,8 porcs senglars per cada 100 hectàrees de zones de caça controlada. Segons dades de l'Ajuntament aportades per la Societat de Caçadors l'Alzina, l'any passat a Palau es van dur a terme un total de vuit batudes amb 41 porcs senglars morts.


CONTRACTA
LA TEVA
PUBLICITAT

anuncia't
Publi 2
Publi 3
Publi 4
Publi 5