foto de la revista núm. 194
WEB OFICIAL EDICIONS L'ALZINA

REVISTA INDEPENDENT
DE PALAU-SOLITÀ
I PLEGAMANS

JUNY
JULIOL
2017
núm 194
imatge noticies3.png

«Fer-ho bé no costa res»


Amb la intenció incidir en la reducció de l' incivisme i combatre el vandalisme, l'Ajuntament de Palau acaba de posar en marxa una campanya que, sota el nom genèric de «Fer-ho bé no costa res», vol acabar, entre altres accions, amb els contenidors cremats, abocaments incontrolats i mal ús de les zones d'aportació de deixalles o vehicles mal aparcats.

És una campanya en la que es troben involucrades varies regidories que invita a complir amb les normatives de civisme i que també deixa entreveure que l'Ajuntament actuarà amb contundència (sancions) amb aquelles persones que (reiteradament) incompleixen les normes de civisme...

Aquestes accions incíviques, moltes vegades dutes a terme per actes irreflexius, poden arribar a suposar despeses elevades. A tal d'exemple i posant el focus en el vandalisme, l'Ajuntament calcula que arreglar els desperfectes en el mobiliari urbà va suposar l'any 2016 una despesa que va superar els 30.000€. I, el que encara és pitjor, el problema ha anat a més durant el 2017. Per exemple, en els tres primers mesos de l'any s'han cremat 16 contenidors, xifra que supera el total de l'any passa que s'havia quedat en 13.

Teresa Padrós, l'alcaldessa de Palau explica que la iniciativa se centrarà en en quatre grans eixos.« Els problemes com la brutícia al carrer, els excrements de gossos, llençar escombraries fora de l'horari, o cotxes mal aparcats», son aspectes a seguir, perquè en els darrers mesos les males praxis han augmentat i una part important de les queixes que arriben a l'Ajuntament fan referència a aquesta tipologia d'actes.

La regidora de Via Pública, Carme Sanz, incideix en la importància «que tothom hauria d'assumir que trencar bancs, papereres o fanals ens costa diners a tots i que aquests diners finalment surten de les butxaques de la ciutadania». Sanz remarca que «voldríem fer més coses, però aquestes despeses tan elevades en vandalisme ens limiten». Sanz deixa clar que «els recursos que es gasten per substituir un banc trencat es podrien dedicar a posar-ne un de nou en un altre indret». Amb la contundència de la regidora de Via Pública es manifesta Luisa Fernández, regidora de Medi Ambient. Fernández afegeix que la campanya «també vol fer arribar a la societat tot allò que especifiquen les ordenances municipal i recorda que en el tema dels residus la ciutadania té al seu abast tota mena de recursos per desfer-se'n correctament. I els anomena una vegada més. La Deixalleria Municipal o la recollida a domicili de voluminosos i poda son serveis dels que els ciutadans podem fer-hi us sense cap càrrega econòmica i, afegeix que s'atorguen bonificacions sobre la taxa d'escombraries que incentiven les actituds responsables. Fernàndez ressalta que, malgrat totes aquestes accions incentivadores, hi ha persones que no compleixen amb les exigències mínimes, per la qual cosa, de moment i malgrat tot, l'acció comunicativa «anirà acompanyada d'un agent cívic que promourà les actituds cíviques, sobretot en temes com la recollida d'excrements o l'abandonament d'escombraries i residus». Fernández remarca però que, malgrat que aquest agent cívic no tindrà capacitat sancionadora, sí podrà demanar la col·laboració de la Policia Local. I és que, paral·lelament amb la comunicació s'incrementa la capacitat sancionadora i la vigilància de les infraccions. La campanya tracta els actes incívics per capítols: els excrements d'animals a la via pública, el foment del reciclatge de deixalles, el mal ús en les zones d'aportació de residus, el vandalisme, o els vehicles mal aparcats.

Aquestes són algunes de les accions incíviques que l'Ajuntament de Palau vol aturar a través d'una campanya de civisme que ja està engegada. Un dels punts forts d'aquesta campanya és la comunicació i potenciar les bones pràctiques per tal que els veïns i veïnes del municipi s'hi sumin. El missatge de la campanya és doble. Per exemple, en el cas dels excrements de gossos: Fer-ho bé no et costa res. Fer-ho malament et costa entre 100 i 400 euros.


CONTRACTA
LA TEVA
PUBLICITAT

anuncia't
Publi 2
Publi 3
Publi 4
Publi 5