foto de la revista núm. 201
WEB OFICIAL EDICIONS L'ALZINA

REVISTA INDEPENDENT
DE PALAU-SOLITÀ
I PLEGAMANS

FEBER
MARÇ
2018
núm 201
imatge noticies3.png

L'Ajuntament estudia reclamar a la Generalitat el deute de les escoles bressol que podria superar els 874.000 €


imatge 201_BRESOL

• L'escola bressol «El Sol».

Després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi condemnat la Generalitat a pagar centenars de milers d'euros a diversos ajuntaments com ara Cornellà, l'Hospitalet, Esplugues o Sabadell, per citar alguns, l'Ajuntament de Palau també estudia reclamar al Departament d'Ensenyament l'import dels ajuts corresponents a les escoles bressol municipals que la Generalitat en successives retallades havia deixat de pagar al municipi palauenc en passar de finançar el 33% de cada plaça d'infant a eliminar totalment la seva aportació.

Segons les estimacions inicials en què es mouen els tècnics municipals, Palau hauria de rebre de la Generalitat al voltant de 874.900 € pels cursos 2014-15 (204.100 €), 2015-16 (232.700 €), 2016-17 (228.800 €) i l'actual (209.300 €).

Xifra variable
Cal apuntar que la Generalitat va començar a reduir les seves aportacions l'any 2012, però les subvencions corresponents als anys del 12 al 15 probablement no es poden demanar, perquè haurien prescrit, segons apunten des de l'Ajuntament. També cal apuntar que, de la xifra esmentada s'hagi de restar l'aportació feta per la Diputació de Barcelona durant aquest temps. Un aspecte que matisa la regidora d'Ensenyament, Carme Cabeza, argumentant que aquella xifra global apuntada pot variar en funció del que determini finalment el tribunal. «És cert que l'Ajuntament havia de fer el que fos per mantenir el servei i per això va assumir entre el 48 i el 58% del cost total del servei, amb variacions dins d'aquest marge al llarg dels cursos dels últims anys i que les famílies han estat sufragant també entre el 30 i el 40% del percentatge total, però també és cert que la Diputació de Barcelona va implantar un programa de finançament en substitució del de la Generalitat, per cobrir amb ajuts el percentatge restant», explica Cabeza. Aquests ajuts de 875 € anuals per nen/nena que durant aquests cursos ha pagat la Diputació de Barcelona, serien els que s'haurien de reduir d'aquella xifra de 874.900 €.

Des de 2011 fins a 2017
El 2011, amb les retallades del primer Govern d'Artur Mas, la Conselleria d'Ensenyament va deixar de complir el pacte que el 2005 es va assolir per finançar el cost de la gestió de les escoles bressol.

La Generalitat va començar a reduir les seves aportacions a partir d'aquell 2011. Primer va passar dels 1.800 euros anuals per infant a 1.600. Després baixaria fins a 1.300, i, finalment va eliminar les aportacions l'any 2014. Fins aleshores, els ajuntaments, tot i les discrepàncies, s'havien fet càrrec de les despeses i/o diferències, però fou aquell any que alguns consistoris, els majors de Catalunya i la majoria d'ells, governats pel PSC, es plantessin i iniciessin la via judicial.

La via judicial que va obrir Cornellà va ser seguida per uns altres quatre grans municipis i una aliança d'una vintena de petites poblacions. Aquests petits municipis, en la seva demanda col·lectiva, han anat més enllà i reivindiquen que la Generalitat es faci càrrec del 100% del cost del servei, perquè és la seva competència.

Aquest mes de gener, una nova sentència del TSCJ, que encara no és ferma, també els ha donat la raó. Amb tot, el Departament d'Ensenyament ha explicat que recorreran la sentència.

Assessorament
I és doncs després de les reiterades sentències dictaminades des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que l'Ajuntament de Palau vol demanar al Departament d'Ensenyament aquells diners que el municipi palauenc ja ha avançat. Ara estudia, conjuntament amb altres consistoris i amb l'Assessorament de la Federació Catalana de Municipis, la possibilitat de posar en marxa mesures legals per reclamar els recursos que hauria d'aportar la Generalitat i que no va fer. L'Ajuntament va aportar els recursos necessaris per mantenir el servei i evitar que el cop (econòmic) se l'enduguessin les famílies en plena crisi econòmica», recorda Cabeza.


CONTRACTA
LA TEVA
PUBLICITAT

anuncia't
Publi 2
Publi 3
Publi 4
Publi 5