foto de la revista núm. 197
WEB OFICIAL EDICIONS L'ALZINA

REVISTA INDEPENDENT
DE PALAU-SOLITÀ
I PLEGAMANS

OCTUBRE
NOVEMBRE
2017
núm 197
imatge noticies3.png

Dies de mobilitzacions i concentracions


imatge 197_CONCENTRACIONS2

• Concentració a l’Ajuntament.

Malgrat que el municipi no ha estat entre les poblacions en les que s'hagin viscut esdeveniments que hagin alterat el normal desenvolupament diari, abans i desprès del diumenge 1 d'octubre, dia en que es va dur a terme la votació del denominat referèndum d'independència, Palau ha viscuts alguns fets que cal ressaltar.

Per a començar, cal ja ressenyar —ja ho varem fer a l'anterior revista de setembre— les pintades que van aparèixer la matinada de l'11 de setembre a la façana de l'Ajuntament en les que es comparava l'alcaldessa, Teresa Padrós amb Hitler i es demanava també que deixés els edificis municipals per poder exercir el dret de vot.

Posteriorment i dies anteriors a l'1-O, la majoria convocades per l'ANC de Palau, es van desenvolupar diverses concentracions davant de l'Ajuntament de Palau amb més o menys nombre de participants i sense cap incident a ressenyar, excepte la concentració celebrada el dijous abans de la votació en que, probablement i en «un excés de zel», com es diu normalment, la policia municipal va demanar la identificació a qui volgués fer-se responsable de la iniciativa/convocatoria. No va passar d'aquí, tot i que, com darrerament és habitual, a les xarxes es van expressar opinions i afirmacions de tota mena.

Tampoc va haver-hi cap incident de menció durant el diumenge, dia de la votació. El dia abans però i durant l'ocupació de l'escola de Can Cladellas, la policia municipal va fer acte de presencia. Sembla que un jove va saltar la tanca de l'escola i va saltar l'alarma.

El dia 1-O, la policia municipal no va actuar en cap moment, tot i que si va dur a terme la resta de serveis diaris propis... Després de les petites i, en ocasions nombroses, concentracions davant dels col·legis electorals, la gran concentració final es va dur a terme a les portes de l'IES Ramon Casas i Carbó. Prop de dues mil persones es van donar cita per assaborir els resultats del que molts denominen com la gran diada del referèndum.

Evidentment, el dia després de la votació i com a conseqüència dels esdeveniments i violentes càrregues policials que es van dur a terme a molts punts del territori, hi va haver-hi concentracions de rebuig. Unes concentracions que estaven convocades per l'Associació de Municipis de Catalunya (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). A Palau també es va dur a terme, però en el moment en que es va procedir a la lectura del manifest elaborat per l'AMI i l'ACM, uns quans dels presents van voler expressar el seu rebuig amb el govern municipal i van demanar la dimissió de l'alcaldessa, Teresa Padrós. El motiu esgrimit, fou que l'ajuntament no havia deixat els locals municipals per a dur a terme les votacions i, perquè, segons van dir, el govern presidit per Padrós no havia rebutjat la dura actuació de la policia estatal i la Guardia Civil el dia 1-O.

El manifest ho va llegir la Regidora de Medi Ambient, Luisa Fernández. Quan al rebuig de l'actuació del govern palauenc, cal dir que el mateix dia de la votació (1 d'octubre), l'alcaldessa (el govern municipal) va fer públic un comunicat en el que, entre altres coses, es deixava palès que «rebutgem l'actuació de les forces policials que estan duent a terme accions desproporcionades». Després d'apuntar que « aquest no és el camí a seguir», en el comunicat es rebutjava també «l'acció desproporcionada envers una ciutadania que s'està expressant pacíficament», i finalitzava dient que «la violència no és justificable mai».

L'actuació repressiva i no menys agressiva de la policia i la Guardia Civil va tenir com a conseqüència la resposta ciutadana del dia tres d'octubre. Palau va respondre afirmativament a la crida d'aturada de país. La majoria de les activitats del municipi a la zona urbana va seguir la consigna i van tancar portes durant tot el dia. Quasi tots els comerços, així com els bars i restaurants, van aturar la seva activitat. A la banda industrial del municipi, el seguiment no fou tant contundent, tot i que si fou significatiu.


CONTRACTA
LA TEVA
PUBLICITAT

anuncia't
Publi 2
Publi 3
Publi 4
Publi 5