foto de la revista núm. 197
WEB OFICIAL EDICIONS L'ALZINA

REVISTA INDEPENDENT
DE PALAU-SOLITÀ
I PLEGAMANS

OCTUBRE
NOVEMBRE
2017
núm 197
imatge noticies3.png

L’1-O, un dia de votacions i concentracions llarg i excitant


imatge 197_VOTS3

• Els primers votants l’1-O.

Encara era de nit quan un cotxe de color gris platejat es va aturar davant el grup de gent que feia guarda i superava la fresca de la matinada. Tothom va guardar silenci. Prop d'un centenar de persones van quedar a l'expectativa. Foren uns quants segons, encara que no va arribar al minut, de suspens. Els que allà estàvem concentrats varem pensar que podia ser-hi qualsevol membre «dels que no velen que es faci la votació». Però, en el moment en que els que feien guarda van veure l'objecte que el/la conductor/a del vehicle gris treia del maleter, van respirar profundament, tot i que (el que veien) va servir per augmentar l'excitació. Perquè, des d'aquell moment o dit més proper, ara més que mai, s'ha de defensar el collegi (podríem dir) de Can Folch i Torres.

Urnes per votar
Eren les urnes, que via França van travessar la frontera i, en el cas que ens ocupa no van anar a parar a la capital de comarca i tampoc van arribar a Palau per la carretera de Sabadell. Si que foren dos coordinadors que les van guardar uns dies i que van repartir 11 pels sis centres de votació. Dues d'elles foren les que van entrar fins al vestíbul del centre escolar Folch i Torres, les dues en les que els electors d'aquell collegi haurien de dipositar les seves paperetes. Unes urnes embolicades que ràpidament i en mig d'un passadís fet pels presents, es van portar a l'interior del recinte escolar. «Certament, en aquest col·legi no va haver-hi manifestacions esporàdiques d'alegria, però si hi havia una militància sincera, perquè sabíem el que estava en joc», diu una de les persones que ja havia pres possessió del centre de votació el dia abans a la tarda. I és que el dissabte, prop de mig centenar de persones havien ocupat part de l'entrada del centre escolar Folch i Torras, mentre molta gent estava veient la fira del trial decebuts perquè l'acte d'intent de rècord Guinness s'havia suspès. Per cert, aquells que després van continuar «vigilant el centre» van rebre la visita dels mossos, que en un acte de professionalitat van prendre nota del que allà es feia. La resposta dels «ocupants» fou unànime, «una festa de tardor», malgrat que ho estaven fent dintre d'unes instal·lacions escolars de les que no, per no poder, no es podien utilitzar ni els lavabos.

Collegi electoral nou
Després de muntar les dues taules que havia en aquest col·legi electoral, els organitzadors van esperar l'hora d'iniciar les votacions, que es donés el tret de sortida per iniciar la creuada. I és que a tota l'excitació que comportava el referèndum, els potencials participants estrenaven centre de votació, perquè, questa vegada, no podien fer-ho allà on ho fan habitualment. La sala polivalent o Centre Recreatiu i les masies de Can Falguera i Can Cortès son locals municipals que no es van cedir aquesta vegada. A canvi es van habilitar, juntament amb els de sempre (IES Ramón Casas, CEIP Palau i Can Cladellas), el ja citat Folch i Torras, Can Periquet i el CAP.

Recompte final
L'inici de la votació fou excitant. Abans però, petites mostres d'excés de personalisme, amb alguna insinuació de narcisisme per part d'alguna persona que vol (organitzar) demostrar que està més assabentada de com anava tot plegat que la resta dels presents o que les persones que estan donant suport. Res d'important fins que entren els 10 primers. Es fa així, de 10 en 10, per tal que fora de la instal·lació escolar hi hagi gent suficient, «per si venen».

Es penja el sistema informàtic i amb ell el vot universal, però la votació continua manual durant tot el dia, fins que algú decideix que el final de la votació i el recompte final s'unificarà en un únic punt.

El centre triat és l'IES Ramon Casas i Carbó. Allà es van donar cita prop de 2.000 persones que al voltant de les 11 de la nit van escoltar el que volien, senzillament que a Palau hi van participar moltes persones, concretament 4.739 (un 43'07% dels electors) dels que quasi el 90% van dir que sí.

El resultat definitiu fou, sí: 4.245 (89'57%); No: 386 (8'14%); Blancs: 81 (1'7%); Nuls: 27 (0'56%) Cens: 11.003.


CONTRACTA
LA TEVA
PUBLICITAT

anuncia't
Publi 2
Publi 3
Publi 4
Publi 5