foto de la revista núm. 203
WEB OFICIAL EDICIONS L'ALZINA

REVISTA INDEPENDENT
DE PALAU-SOLITÀ
I PLEGAMANS

ABRIL
MAIG
2018
núm 203
imatge noticies3.png

El PSC permet aprovar una moció demanant l'escarceració i/o l'apropament dels presos politics


imatge 203_MOCIO

• Moment de la votació de la moció.

Amb el seu vot a favor, els cinc regidors del Partit Socialista de Catalunya, PSC de Palau, van permetre que sortís endavant la moció, de fet una proposta consensuada abans que es presentés a debat, en la qual es sol·licita «l'apropament i l'excarceració dels presos catalans Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva». La proposta fou aprovada amb els vots dels cinc regidors del grup municipal del PSC, els tres del PDeCAT, i els regidors d'ERC, ICV, CUP i el no adscrit, Miquel Truyols. Altres membres del consistori, dos regidors de Cs i una del PP van votar en contra. L'ex regidor de PODEM, Josep Lluís Heras no va assistir a la sessió plenària.

La moció aprovada, entre altres acords, considera desproporcionada la decisió de mantenir en presó preventiva a càrrecs electes i representants d'Òmnium i de l'ANC, per la qual cosa es demana la seva excarceració. Així mateix es manifesta que aquest és un pas necessari per evitar agreujar la divisió entre la ciutadania de Catalunya i per afavorir un clima d'entesa i convivència. Amb tot i mentre que aquesta excarceració no es produeixi, a la moció també es demana l'immediat trasllat dels presos i les preses a centres penitenciaris catalans i que «cessi aquest càstig social afegit que significa l'allunyament penitenciari i que vulnera els drets reconeguts pel Dret Internacional».

La majoria de grups van donar el seu suport a la iniciativa presentada inicialment per ERC —com diem, el contingut havia estat consensuat abans del seu debat en el plenari—, la qual cosa va servir al portaveu d'ERC, Jordi Plaza per manifestar que «per a nosaltres no ha estat fer un pas enrere, sinó fer un pas endavant el PSC». «Per primera vegada —continua dient Plaza—, aquest ajuntament sortirà del ple amb una moció que demana que els presos polítics quedin en llibertat o, com a mínim, mentre això no s'aprova, que se'ls acosti a les seves llars». El regidor de PDeCAT-Demòcrates, Jaume Oliveras, que es va declarar més d'acord amb el text original que el que finalment es va aprovar, va reforçar aquella mateixa circumstància, és adir, el fet que «per primera vegada, l'Ajuntament de Palau pugui denunciar la situació existent i la situació política dels presos i demanar el seu acostament als seus llocs de residència i a les seves famílies».

Marcuello i Méndez per ICV i la CUP, respectivament, van manifestar el seu suport a la moció, però fent esment també que la moció es centra solament en els presos, però que deixa de banda el retrocés en les llibertats democràtiques que pateix el país. Tots dos van denunciar la «brutaltat policial i la persecució de les idees». Marcuello va fer una crida a la unió «per impulsar accions que puguin revertir la situació en què estem», aspecte en el que també va incidir la regidora de Ganemos Palau, Luisa Fernández. Fernández va expressar el seu desig «que aquest acord es pogués realitzar no només a nivell municipal, sinó també a nivell de la Generalitat.

El regidor del PSC, tinent d'alcaldia, Marc Sanabria va agrair a ERC els canvis en el redactat de la moció, la qual cosa, diu el regidor socialista, «és un gest que va en la línia d'intentar cercar consensos més amplis, com a mostra del que hauríem de fer tots plegats per solucionar el problema». Sanabria va fer una crida a «l'empatia», a la «cerca constant de consensos que puguin ser transversals» i a la «reconciliació nacional» per solucionar la situació que viu Catalunya: «Cal un esforç constant pel diàleg, la negociació i el pacte i rebutjar qualsevol acció unilateral, perquè —va afegir Sanabria— també hem de defensar la llei, perquè, només podem tenir democràcia si complim la legalitat vigent.»

Per la seva banda,Joan Martínez, regidor de Ciutadans, va justificar el seu vot en contra manifestant que Ciutadans no va poder consensuar el seu posicionament respecte al text modificat de la moció, que es va realitzar just abans de l'inici de la sessió plenària. Mercedes Rodríguez, regidora del PP, va mostrar-se contrària perquè, segons diu, »les organitzacions que representen segueixen impulsant aquest delicte i perseguint la independència vulnerant les normes legals».

«Ens agradava més, estàvem més d'acord i més còmodes amb la primera de les mocions. És veritat que aquesta pot ser més descafeïnada, però creiem que cal prioritzar el consens», començava dient Jaume Oliveras, en la seva intervenció. El grup municipal celebrava que, en paraules d'Oliveras, «per primera vegada, l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans pugui denunciar la situació existent i la situació política dels presos i demanar el seu acostament als seus llocs de residència i a les seves famílies».


CONTRACTA
LA TEVA
PUBLICITAT

anuncia't
Publi 2
Publi 3
Publi 4
Publi 5